NADARJENI

OTROCI

Vsak nadarjeni otrok potrebuje posebno pozornost in razumevanje za uspešen razvoj.

Vsi otroci imajo darove. Včasih je zaznavanje njihovih posebnih sposobnosti enostavno. Pri večini nadarjenih otrok pa njihov potencial lahko ostane prikrit več let ali vse življenje. Za razvoj njihovega potenciala in kreiranja srečne prihodnosti je nujno sprejemanje ter razumevanje vseh izzivov, s katerimi se soočajo. 

child is dressed in an astronaut costume
4

Jezikovne sposobnosti

Nadarjeni otroci pogosto tvorijo skladne stavke in razumejo zapleten jezik že zelo zgodaj. Hitro govorijo, imajo razvito raznoliko besedišče, se hitro naučijo novih besed, so radovedni in nenehno sprašujejo ter zahtevajo dodatna pojasnila.  

geniusx-institut-za-nadrjene-in-raziskave---izobrazevanja-in-dogodki-01

Logično-matematične sposobnosti

Nekateri imajo izjemne analitične sposobnosti, sposobnosti logičnega sklepanja in abstraktnega razmišljanja. Navdušeni so nad teorijami, znanstvenimi in filozofskimi temami, ki jih neumorno raziskujejo. 

20

Učne sposobnosti

Imajo odličen spomin, veliko berejo in potrebujejo malo navodil za uspeh. Lahko razvijejo tudi svoje specifične načine učenja, ki se razlikujejo od šolskih.

yousef-espanioly-cD2KzhohMQc-unsplash

Čustvene sposobnosti

Za nekatere je značilna močna empatija in sočutje. Skrbi jih za človeštvo in svet. Izraženo imajo močno čustveno in senzorno občutljivost ter intenzivnost. Doživljajo izkušnje povezanosti s seboj in drugimi ter imajo močne vodstvene sposobnosti.

0a3de06bf09625084426_62462769

Radovednost in fokus

Nadarjeni otroci so izjemno radovedni, nenehno absorbirajo in pri svoje mišljenje vključujejo nove ideje, so zelo osredotočeni na določena področja zanimanja in nenehno postavljajo tehtna vprašanja. Imajo izjemen fokus, če jih področje zanima, so pa neosredotočeni na vse, kar se jim zdi ponavljajoče in dolgočasno.

Little schoolgirl with paintbrush and her classmate sitting by table at lesson and creating clay items

Ustvarjalnost

Nenehno ustvarjajo, tako na intelektualnem, umetniškem ali fizičnem področju. Uživajo v kreiranju novih svetov, idej, melodij, umetnin in se vživijo v vsako posamezno nianso. Imajo izjemno domišljijo, ki jim kot odraslim služi pri ustvarjanju na delovnem mestu. 

Building a tower. Playing game. Kids having fun in the domestic room at daytime together.

Reševanje kompleksnih problemov

Nadarjeni otroci uživajo v iskanju rešitev različnih problemov in se veselijo povezovanja med seboj navidezno nepovezanih konceptov. Ta izjemna sposobnost jim v odrasli dobi omogoča uspešno reševanje kriznih situacij, moč predvidenja zapletov ter povezovanje z namenom hitrih rešitev.

Happy day! Mom and her daughters children girls are playing, smiling and hugging. Family holiday and togetherness.

Modrost in etika

Zaradi svoje modrosti in etike se nadarjeni otroci včasih zdijo kot majhni odrasli. Tudi sami prepozavajo, da jim družba njihovih vrstnikov ni dovolj, zato raje preživljajo čas v družbi odraslih.

mother embracing daughter depressed about math homework

Izzivi in stiske nadarjenih otrok:

napetost in anksioznost, depresija, osamljenost, čustvena intenzivnost, pogosto percipirana kot nezrelost, samoanaliziranje, samokritičnost, dvom vase in perfekcionizem, frustracija ob dolgčasu, občutki nezadostnosti in manjvrednosti, neobičajno visoka ali nizka raven energije, slabe organizacijske sposobnosti in neurejenost ter drugo.

 

Kako lahko pomagate vašemu nadarjenemu otroku?

Ko prepoznate nadarjenost

pri vašem otroku, je pomembno, da ga spodbujate pri razvoju njegovih sposobnosti, kot na primer: omogočanje dodatnega izobraževanja in usposabljanja, udeležba na tekmovanjih, kjer otroci preizkusijo svoje sposobnosti in se učijo od drugih, spodbujanje ustvarjalnosti in vključevanje v skupine podobno nadarjenih otrok. 

geniusx-institut-za-nadrjene-in-raziskave

Individualni program za otroke in najstnike

Program za otroke in najstnike je posebej prirejen odkrivanju, sprejemanju in življenju z nadarjenostjo ter v varnem okolju omogoča:

Group of happy young friends sitting in college campus and talking. Cheerful group of  smiling girls and guys feeling relaxed after university exam. Excited millenials laughing and having fun outdoor.

Skupina za nadarjene najstnice in najstnike

Skupina je namenjena druženju, zabavi in hkrati prepoznavanju svoje nadarjenosti in nadarjenih drugih, kar je izjemnega pomena za čustveni razvoj nadarjenega otroka. Skupina ni namenjena terapevtski obravnavi (za to je je potrebno otroka prijaviti v individualni program za nadarjene otroke). Poleg mesečnih srečanj najstnikov se enkrat mesečno online srečujejo tudi njihovi starši.

Program skupine za najstnike omogoča: