STARŠI

NADARJENIH OTROK IN MLADOSTNIKOV

Razumevanje nadarjenosti vaših otrok je ključ do njihove samozavesti in uspeha. 

Dad carrying cute daughter child on piggy back having fun at home

Nadarjeni otroci so lahko bolj zahtevni, bolj intenzivni, bolj občutljivi, preprosto drugačni od ostalih otrok. Včasih so enostavno ‘preveč’, včasih pa se vam lahko zdi, kot da jih ni, ker so globoko v svojem ustvarjalnem transu. 

Starši nadarjenih otrok se srečujete s številnimi prav posebnimi izzivi, ki izhajajo iz specifičnih značilnosti nadarjenih otrok, kot so izjemne verbalne sposobnosti, dober spomin, neustrašna radovednost, širok spekter interesov, neizmerna kreativnost, pa tudi čustvena in senzorna preobčutljivost, dolgčas, perfekcionizem, občutki manjvrednosti, asocialnost in ostale lastnosti, ki izvirajo iz asinhronega razvoja nadarjenih.

Več o doživljanju in izkušnjah staršev nadarjenih otrok si lahko preberete v članku Preprosto preveč.

nadarjeni-otroci-skrbi

Kot starši nadarjenega otroka imate veliko skrbi.

Težave, s katerimi se srečujete, se pogosto razlikujejo od tistih, s katerimi se srečujejo starši ostalih otrok, zato je blagodejno imeti priložnost, da se izobražujete in družite z ostalimi starši nadarjenih otrok. 

Pridružite se nam v podporni skupini staršev nadarjenih otrok in mladostnikov, ki vam bo omogočila poglobljeno razumevanje, strokovno izobraževanje in druženje.

1.

Izmenjava izkušenj:

starši nadarjenih otrok se pogosto srečujejo s podobnimi izzivi in težavami, kot so visoka pričakovanja, izzivi v šoli, socialna izolacija itd. Zato je izmenjava izkušenj med starši zelo koristna za reševanje teh izzivov.

2.

Podpora in razumevanje:

skupina staršem, ki se soočajo z občutkih, da so v svojih težavah sami, pomaga s čustveno podporo in nasveti.

3.

Učenje od drugih:

starši med seboj delijo informacije o najboljših praksah za spodbujanje nadarjenosti pri otrocih ter o metodah in orodjih za lajšanje njihovih stisk.

4.

Družbena mreža in ozaveščanje:

skupina staršev si prizadeva za ozaveščanje ljudi in  institucij o posebnih potrebah nadarjenih otrok, služi kot družbena mreža za spodbujanje srečevanj nadarjenih otrok in omogoča druženje staršev nadarjenih otrok.  

5.

Izobraževanje:

v skupini so organizirana strokovna predavanja in izobraževanja. Skupino vodi in usmerja strokovnjakinja na področju nadarjenosti Katja Ujčič.

PROGRAM

Podporna skupina za starše nadarjenih otrok

2

Podporna skupina za starše nadarjenih otrok

Skupina je namenjena izobraževanju, razumevanju in ozaveščanju o nadarjenosti. Starši se naučijo sprejemati intenzivnosti nadarjenosti, prepoznati posebne potrebe otrok ter najboljše metode spodbujanja ter usmerjanja nadarjenih otrok.