O nadarjenosti

Nadarjenost je edinstvena lastnost, ki se odraža v izjemni inteligenci, radovednosti, ustvarjalnosti, domišljiji, globini razumevanja sveta, izjemnem občutku za etičnost in pravičnost ter številnih drugih sposobnostih. 

Čeprav je nadarjenost lahko neverjetno darilo, pa lahko prinaša tudi izzive in stiske, kot so osamljenost, perfekcionizem, strahovi in pritiski okolice, predvsem pa nerazumevanje sebe in svojih intenzitet, ki jih prinaša nadarjenost.

18

Zmotno razumevanje koncepta nadarjenosti

Nadarjenost ni "filmska"

Beseda “nadarjen” se po navadi uporablja napačno, zgolj kot okrajšava za intelektualno nadarjenost ali visok inteligenčni količnik. V resnici je nadarjenost kompleksna povezava genetike, nevrološke, kognitivne in čustvene intenzivnosti ter skritega delčka sebe, višje zavesti, ki predstavlja edinstvenost vsakega posameznika.

Vsaj izmed nas ima darove, ki pa se izrazijo na svojevrsten edinstven način. Od logično-matematične inteligence, kreativnosti, športne ali čustvene  inteligence, umetniškega izražanja do ročnega ustvarjanja, prostorske ali jezikovne inteligence, pa tudi do izkustva življenjske energije, t.i. duhovne inteligence. 

Več o nadarjenosti in različnih vrst inteligenc si lahko preberete v članku Različni pogledi na nadarjenost: teorije in pristopi.

O-nadarjenosti-06-geniusx-zavod-za-nadarjene-
Viola-genius-x-institut-za-nadarjene-

Nadarjenost se lahko izrazi na pozitiven, uspešen način ali pa zaradi nerazumevanja sebe in okolice ter specifičnih nezavednih blokad izbere destruktivno smer izražanja. 

 

Nadarjene osebe se pogosto počutijo drugačne. Frustracije se lahko začnejo že v zgodnjem otroštvu, ko jih drugi vrstniki ne razumejo, in se mukoma prilagajajo okolju, v katerem živijo, in kasneje, ko se izkaže, da šolsko okolje ni primerno zanje ali ko se odrasla oseba sreča z zanje neprimernim delovnem okoljem. Biti nadarjen je čudovita izkušnja, če jo le znamo prepoznati, razumeti in uporabiti za boljše življenje.

Stiske in izzivi nadarjenih

Nadarjeni otroci, mladostniki in odrasli se lahko soočajo s posebnimi izzivi in težavami, ki so povezane z njihovo nadarjenostjo. 

Nekateri doživljajo težave pri socialni interakciji ali ne zmorejo določenih fizičnih aktivnosti, lahko pa tudi občutijo pritisk, da morajo vedno biti najboljši, in postanejo perfekcionisti. Drugi se dolgočasijo v šoli ali pri delu, saj se hitro naučijo novih informacij in postopkov ter potrebujejo bolj kompleksne naloge kot dodaten izziv. Nekateri pa pri razvoju svoje nadarjenosti potrebujejo več spodbude, stimulacije in usmeritev. Večina pa je zelo osamljenih.  

Visok inteligenčni količnik ni merilo za nadarjenost.

Nadarjenost ima svoje izjemne plati, ki posameznika osrečujejo, osmislijo njegovo življenje in mu omogočajo nenehno rast.

Te prijetne značilnosti nadarjenosti so: 

Neprijetne značilnosti

Večina nadarjenih se sooča z manj prijetnimi značilnostmi, ki jim lahko življenje tako zelo onemogočijo, da postanejo pasivni in svoje nadarjenosti nikoli ne izkoristijo.

Manj prijetne značilnosti: zavračanje in zanikanje nadarjenosti, ustvarjalne blokade, občutek alienacije in nerazumljenosti, samokritičnost, depresija in anksioznost, težave pri vsakodnevnih opravilih, pretirano prilagajanje drugim in družbi, čustvena otopelost , nezmožnost pristnih človeških odnosov, osamljenost, dvom vase, sram, krivda in strah zaradi svoje drugačnosti.          

Viola-genius-x-institut-za-nadarjene-

Nadarjeni potrebujejo celovito podporo pri razvoju svoje osebnosti. 

Vsak nadarjen posameznik je edinstven in ima svoje posebne potrebe, zato je pomembno, da se obravnava individualno, saj se mu le tako zagotovi ustrezna strokovna podpora. 

Pomembno se je zavedati izzivov, ki jih imajo nadarjeni ljudje in jim zagotoviti ustrezno strokovno podporo doma, v šoli in na delovnem mestu. To lahko vključuje prilagajanje učnih programov ali delovnih mest, da ustrezajo njihovim potrebam in jim hkrati omogočajo nadaljnji razvoj njihovih potencialov. Poleg tega lahko strokovna svetovanja pomagajo pri izboljšanju kakovosti življenja nadarjenih posameznikov.

Na GeniusX, Inštitutu za raziskovanje in razvoj nadarjenosti, vas s celovitim pristopom podpiramo in navdihujemo, saj želimo, da se vi osredotočite na vaše cilje in uresničite vaše sanje. Na inštitutu boste spoznali ljudi, ki vas bodo razumeli, mentorje, ki vas bodo navdihnili, in strokovnjake, ki vam bodo pomagali pri vašem razvoju.

Naj vaša edinstvenost postane vaša največja prednost v življenju!

Pridružite se nam in odkrijte svoj potencial, svoje poslanstvo in spoznajte ljudi, ki vas bodo razumeli in podprli pri vaši rasti in razvoju.

ODRASLI

Iz nadarjenih otrok zrastejo nadarjenih odrasli.Razumevanje nadarjenosti v odrasli dobi je nujno potrebno za izpolnjeno življenje.

geniusx-institut-za-nadrjene-in-raziskave

OTROCI

Vsak nadarjeni otrok potrebuje posebno pozornost, vodstvo in razumevanje za uspešen razvoj na vseh področjih njihovega življenja

geniusx-institut-za-nadrjene-in-raziskave---kdo-so-nadarjeni-starsi

STARŠI

Starši nadarjenega otroka imate veliko skrbi. Težave, s katerimi se srečujete, terjajo veliko potrpežljivosti in odprtosti.

4

PODJETJA

Skrb za odkrivanje in razvoj nadarjenih zaposlenih je ključnega pomena za uspeh in napredek vsakega podjetja.