Artboard 1 copy 4

Ranljivost nadarjenih hčerk: rana, ki se lahko zaceli v skupini nadarjenih žensk

06d7d40ef132b2f1a1ad44c457cd60a1e7e6590cr1-441-700v2_hq

V disfunkcionalnih družinah se nadarjene deklice pogosto znajdejo v vlogi staršev svojim staršem in postanejo matere svojim lastnim materam (ne glede na njihova leta). Nadarjene deklice obtičijo v vlogi, ki presega njihova leta, saj jih prikrajša za otroštvo, ustvarjalnost, nedolžnost in razvoj njihovih prirojenih darov.

Obstoj teh deklic ni validiran zgolj zato ‘ker so, ker živijo, ker so se rodile’, temveč zaradi njihovih specifičnih funkcij, ki jih nezavedno opravljajo, pogosto z namenom lajšanja bolečine starša, običajno matere.

Poleg tega je lahko mati (ki je v stanju otroka) prekomerno kritična, negotova, igra vlogo žrtve in pretirano nadzoruje, kar ovira razvoj močnih osebnostnih mej in globokega občutka samega sebe pri deklici. V takšnih okoliščinah ostajajo potenciali hčere neizraženi.

Nadarjena deklica sama ne zmore prerasti svoje primarne vloge v disfunkcionalni družini. Vendar je transformacija mogoča znotraj podporne skupnosti nadarjenih žensk. S podporo, podobnimi izkušnjami, razumevanjem in sočutnimi pogovorih se zdravljenje lahko začne.

Ključno je, da premislimo o svojih lastnih izkušnjah v zvezi z našimi materami in, če je ustrezno, z našimi nadarjenimi hčerami. Z razumevanjem zapletenosti teh odnosov lahko pogubne generacijske vzorce prekinemo in ustvarimo okolje, kjer nadarjenost lahko nemoteno cveti.

Za mnoge nadarjene ženske postane razmišljanje o njihovem odnosu z materami ganljivo potovanje samoozaveščanja. Vključuje odstranjevanje plasti negativnih izkušenj, postavljenih iluzij in rožnatih očal, od nežnih trenutkov sprejemanja do izzivov postavljanja strogih osebnostnih meja ter svoje resnice. Razumevanje, pridobljeno iz te introspekcije, je katarzično in postavlja temelje za prekinitev generacijskih vzorcev.

Premislite o dinamiki z vašo mamo – viru modrosti, ljubezni in morda, občasno, izzivov, ki spremljajo intelektualno ali ustvarjalno nadarjenost. Razmislite o vplivu vaše nadarjenosti na vajin odnos: o radostnih trenutki vzajemnega razumevanja in o trenutkih, ko so razlike v kognitivnih ali ustvarjalnih sposobnostih povzročile napetosti.

Raziskovanje vašega odnosa z vašo nadarjeno hčerko je prav tako pomembno, če ste sama mati. Kot nadarjena ženska prinašate edinstvene izkušnje, občutljivosti, intuicijo in vpoglede v starševstvo. Razumevanje, kako vaša nadarjenost oblikuje dinamiko z vašo hčerko, je ključno za ustvarjanje okolja, kjer lahko vajini darovi cvetijo. To raziskovanje poudarja ravnovesje – negovanje njenega potenciala ob spoštovanju njenega avtonomnega prostora, nudenje nasvetov brez vsiljevanja ter spodbujanje občutka samega sebe brez bremena nedosegljivih pričakovanj.

V moji zasebni praksi pri delu z nadarjenimi sem bila priča mnogim samo-raziskovanjim nadarjenih žensk. Ključni trenutek se pojavi, ko se soočijo in ozavestijo svoje notranje rane, ki izhajajo iz njihove vloge nadarjenih hčerk znotraj zapletene dinamike odnosa z materjo.

Odnosa med materjo in hčerko je globok in determinira percepcijo sebe, občutek samega sebe, svojo samo-vrednosti in potencial. Ko se poglobijo v to občutljivo raziskovanje, se začne izjemna preobrazba. Ta zdravilna pot ni le individualno prizadevanje; postane katalizator za reševanje generacijskih ran.

Postopek detramatiziranja je večplasten. Nadarjene ženske se najprej soočijo in razpletejo kompleksnosti svojih lastnih izkušenj kot nadarjene hčerke. To vključuje priznavanje edinstvenih izzivov in darov, ki jih nadarjenost prinaša v to vez. Z novo pridobljenim razumevanjem in sočutjem do sebe se globoko zdravljenje teh notranjih ran lahko prične.

Kar sledi je izjemno – premik od osebnega zdravljenja k aktivnemu delu na odnosih z nadarjenimi hčerkami. Opremljene z samo-zavedanjem navigirajo skozi zapleten odnos ljubezni, mentorstva, usmerjanja in podpore svojim hčerkam, pri tem pa ne ponavljajo vzorcev svoje lastne preteklosti.

V moji praksi sem velikokrat priča sodelovanju med materami in hčerkami. To sodelovanje ni zgolj individualno prizadevanje, temveč je skupna zaveza k prekinitvi vzorcev, spodbujanju razumevanja in kultiviranju odnosa, ki temelji na vzajemni rasti. Tako prostor in čas v moji zasebni praksi postane zatočišče, kjer cveti transformacijska moč samoodkrivanja in medsebojne podpore. To je praznovanje opolnomočenja, ki se pojavi, ko si nadarjene ženske podajo roke, da bi ozdravile sebe in prihodnje generacije.

Ko se podajamo na to pot samo-refleksije, prepoznamo moč svoje duše –  ne le zase, ampak za generacije, ki sledijo. Z vzpostavljanjem razumevanja, empatije in podpore znotraj naše nadarjene skupnosti prispevamo k dediščini, kjer je nadarjenost slavljena, razumljena in podprta čez generacije.Z zavestnim priznavanjem vseh nians, moči in izzivov, vtkanih v prepletajoče niti nadarjenosti, utiramo pot za okolje, kjer lahko blestijo nadarjene ženske brez omejitev.

Premislite o svojih izkušnjah v odnosu z vašo materjo. Prav tako razmislite o dinamiki s svojo lastno hčerko, še posebej, če je tudi ona nadarjena.

Ta občutljiva, a globoka tema bo dodatno razpravljana v mojem programu, namenjenem nadarjenim ženskam: https://katjaujcic.com/program-for-gifted-women/.

Zadnje novice

Unlocking Einstein’s brain

Research by Michael O’Boyle has shown that gifted individuals process mathematical problems differently than their non-gifted peers, with enhanced bilateral brain activity that boosts memory,

Preberi več »

Neživeti

Izkušnje izjemno nadarjenih odraslih, ki se soočajo z globokimi čustvenimi preboji in preobčutljivostjo, se lahko manifestirajo na več področjih – intelektualnem, čustvenem, domišljijskem, čutnem in

Preberi več »

Unlocking Einstein’s brain

Research by Michael O’Boyle has shown that gifted individuals process mathematical problems differently than their non-gifted peers, with enhanced bilateral brain activity that boosts memory,

Preberi več»

Neživeti

Izkušnje izjemno nadarjenih odraslih, ki se soočajo z globokimi čustvenimi preboji in preobčutljivostjo, se lahko manifestirajo na več področjih – intelektualnem, čustvenem, domišljijskem, čutnem in

Preberi več»