Artboard 1 copy 4

Tudi ženske smo nadarjene

Hedy Lamarr

Z vami bi rada delila zgodbo ženske, ki jo najbrž večina izmed vas pozna kot znano hollywoodsko lepotico in igralko. Hedy Lamarr je svet slavil kot glamurozno igralko in modno kraljico, slavil je njeno lepoto in igralske sposobnosti. Spregledal pa je njeno bistvo. “Moja lepota je bila moje prekletstvo, zato sem ustvarila neprebojen ščit pred ljudmi in tem, kdo sem v resnici,” je dejala Lamarrjeva.

HEDWIG KEISLER

Rojena leta 1914 na Dunaju je Hedwig Eva Maria Kiesler v svojem življenju postala hollywoodska zvezdnica Hedy Lamarr, izjemno bistro in lepo dekle, ki je bila v svoji vsestranski nadarjenosti tudi izumiteljica brezžičnega komunikacijskega sistem. Uporabljate GPS, Wireless, Bluetooth tehnologijo? Osnova zanje je ravno patent Hedwig Keisler, temelj “tehnologije razširjenega spektra”, ki jo uporabljate vsak dan, ko se prijavite v internet. Hedwig je kot nasprotnica nacistični Nemčiji želela s svojimi veščinami podpreti ameriško vojsko in izumila tehniko za izboljšanje torpedov. Izum je bil patentiran, vendar je bil pred časom in ga je ameriška mornarica začela uporabljala šele leta 1962. Hedy Lamar ni postala le velika hollywoodska zvezda, njeno ime nosi eden izmed največjih patentov, ki so jih kdaj koli izdali. Njeno pionirsko delo na frekvencah razširjenega spektra je bilo nagrajeno leta 1997, ko je prejela nagrado Pioneer Foundation Electronic Frontier. Leta 2014 je bila Lamarrjeva posthumno sprejeta v Nacionalno hišo slavnih izumiteljev.

NADARJENOST ŽENSK POVEČINI UBIJA NJIHOVA VLOGA

Zgodba Hedy Lamarr je zgodba ženske, ki jo je vodila intenzivnost in vztrajnost. Bila je vsestransko nadarjena, tako na področju umetniškega izražanja kot tudi znanosti, hkrati pa je bila samo-reflektivna, samozavestna in drzna. Ostaja pa neizmerno število nadarjenih deklic, deklet in žensk, ki so svojo nadarjenost pokopale, ki niso bile dovolj pogumne, da bi poizkusile, naredile prve korake in prebudile svoje talente. Ste vedeli, da so kar polovica identificiranih nadarjenih otrok v osnovni šoli deklice, po srednji šoli pa ta delež drastično, za kar 25 odstotkov, pade? Deklice, ki so stare do 8 let svojo nadarjenost sprejemajo odprto in brez predsodkov, vendar ko dosežejo 14 let, kar četrtina svojo nadarjenost že prikrije.

“Raziskovalci nenehno ugotavljajo, da se nadarjena dekleta počutijo prisiljene skrivati svojo inteligenco,” pravi Linda Silverman*, klinična psihologinja, ki se ukvarja s področjem nadarjenosti.
»V bistvu je nadarjena deklica soočena z izbiro: če se odloči, da bo zvesta sebi in bo spoštovala svojo željo po dosežkih in samouresničitvi, prekrši neko neizrečeno pravilo in se sooči z zavrnitvijo in zasmehovanjem tako dečkov kot ostalih vrstnic. Če pa se odloči opustiti svoje sanje, potlačiti svoje talente, preusmeriti svojo energijo v bolj ženske zadeve – v preokupacijo s fanti, zapeljevanje, oblačila, videz, izbiro besed in govorico telesa, v prizadevanje, da postane čim bolj privlačna za nasprotni spol – je sprejeta in nagrajena za svoj trud,« ugotavlja Linda Silverman.*

ANDROGENOST IN NIŽJA PRIČAKOVANJA

Zaradi prikrivanja svoje nadarjenosti, inteligence in intenzivnosti ter s tem zanikanja esencialnega dela same sebe. se večina deklic ne znajde v svetu narekovane družbene ženstvenosti, čutnosti in zapeljevanja. Velikokrat s strani vrstnikov izkusijo zavračanje zaradi njihove androgenosti in nezmožnosti poustvariti, kar je od njih kot žensk pričakovano. Oblačijo se bolj deško, zavračajo tradicionalno žensko vlogo, upirajo se stereotipom in družbenih pravilom, ki zavirajo njihov razvoj, zanimajo jih ne-tradicionalni moderni poklici, lahko so trmaste in uporniške, s posebnim smislom za humor in nenehnim iskanjem resnice. Velika večina nadarjenih deklic zaradi pričakovanja družbe ali življenja v disfunkcionalnih družinah postanejo večne upornice ali se potuhnejo in živijo življenje sive miške.

Večina odraslih nadarjenih žensk se v karieri zadovolji z veliko manj, kot je njihov pravi potencial, medtem ko večina njihovih moških kolegov nadaljuje kariero brez pomislekov in notranjih ovir. Predstavljajo pa tudi grožnjo vsem, ki jim ne zmorejo slediti, vključno z njihovimi nadrejenimi. Nekatere zaradi svoje drugačnosti prikrijejo svoje sposobnosti, ostanejo pasivne, se zadovoljijo z nižjimi pričakovanji ter sčasoma pozabijo na lastne sposobnosti in dosežke.

Nadarjene ženske delajo in razmišljajo hitreje, sprašujejo bolj vztrajno, motijo in vznemirjajo več ljudi ter imajo več odličnih dosežkov, vendar tudi več globokih padcev v življenju. Lahko pa so zaradi svojih stisk in travm povsem ohromele ter svoje nadarjenosti sploh ne znajo izraziti. Zaradi pomanjkanja prepoznavanja in zanemarjanja nadarjenosti ter pričakovanja družbe je veliko nadarjenih žensk ‘v spanju’, saj se same ne prepoznajo kot nadarjene.

PREPOZNATE SEBE?

Ne glede na to, ali ste v šoli imele visoke odlične ocene in ne glede na to, ali je vaš inteligenčni količnik visok ali ne, nadarjene ste:

• če intenzivno doživljate svet in na drugačen način povezujete informacije kot ostali;
• če se zavedate, da bi lahko ustvarjale nove in nove različice na vaše področju;
• če imate včasih občutek, da ne spadate na ta planet;
• če ste boljše od vaših kolegov, kolegic, vendar se ne želite izpostavljati;
• če se skrivate za narejeno povprečnostjo, čeravno čutite, da v vas tli neizmerni potencial.

Poleg slednjih pa še lastnosti, ki so vezane na vaše doživljanje drugih in odnosov z drugimi:

• vse življenje si prizadevate vključiti v družbo, pa vam ne uspeva;
• ste uspešne na svojem področju, ne najdete pa partnerja in ne razumete medčloveških odnosov;
• ženstvenost vam je tuja, ne znajdete se na področju čutnosti in senzualnosti;
• imate občutek alienacije in nerazumljenosti, potapljate se v depresijo in anksioznost.

RESNICA V SLUŽBI LJUBEZNI

Večina nadarjenih žensk se počuti poklicanih k boljšemu življenju, k življenju, polnem ustvarjalnosti, ljubezni, vitalnosti, vrednot, blaginje in dobrega počutja. Pomembno je, da vse ženske v sebi prebudimo naše naravno dane nadarjenosti za ustvarjanje, znanost, tehnologijo, umetnost, glasbo, medosebne odnose, strategijo, šport, duhovnost.

Da dosežemo to, pa je potrebno najprej spodbujati neodvisnost in biti drzne ter tvegati. Kot je dejala Hedy Lamarr: »Sodelujte. To je skrivnost življenja. Poskusite vse. Pridružite se vsem. Spoznajte vse.«

Čas je, da storite korak naprej in si dovolite, da tudi vi znatno prispevate k boljši prihodnosti. S tem bo tudi vaše življenje izpolnjeno.

(Silverman, Linda, Developmental Phases of Social Development).

Foto: Hedwig Kiesler, kasnejša Hedy Lamarr, na Dunaju 1932

Zadnje novice

Neživeti

Izkušnje izjemno nadarjenih odraslih, ki se soočajo z globokimi čustvenimi preboji in preobčutljivostjo, se lahko manifestirajo na več področjih – intelektualnem, čustvenem, domišljijskem, čutnem in

Preberi več »

Neživeti

Izkušnje izjemno nadarjenih odraslih, ki se soočajo z globokimi čustvenimi preboji in preobčutljivostjo, se lahko manifestirajo na več področjih – intelektualnem, čustvenem, domišljijskem, čutnem in

Preberi več»