Artboard 1 copy 4

Obvladovati um pomeni obvladovati svoje življenje

odrasli-nadarjeni

Um je orodje. Lahko ga uporabljamo v dobre ali slabe namene. Lahko nas ujame v bedo ali pa nas osvobodi trpljenja, dvigne razpoloženje in pomaga uresničiti naš notranji potencial. Šibek, strupen in neosredotočen um blokira svobodno izražanje prave narave posameznika in zaradi svoje funkcije obrambe in preživetja ustvarja tesnobo, depresijo ter številne druge psihološke izzive. Ko pa um osvobodimo negativnih vzorcev, prečistimo misli in se osredotočimo, postane močan zaveznik pri doseganju našega resničnega namena v življenju. Če želimo biti veseli, uspešni ali ustvarjalni, moramo obvladovati svoj um, da bo postal naš služabnik, in ne gospodar.

Da bi lahko moč našega uma uporabili, ga moramo najprej spoznati. Um ni samo abstraktna stvar, ki naj bi delovala z možgani: malo premislimo, se kaj spomnimo, nekoga mimogrede obsodimo, se odločamo, tarnamo in vztrajno trdimo … Izjemno moč uma, ki se je ljudje velikokrat ne zavedamo, uporabljamo povečini samo za vsakdanje premlevanje in preživetje. Po nekaterih raziskavah naj bi uporabljali zgolj štiri odstotke zavestnega uma, preostalo pripada avtomatskemu pilotu, ki naše življenje upravlja iz nezavednega. Po starih jogijskih besedilih, ki jih je treba razumeti v vsej njihovi globini, obstaja kar 16 dimenzij človeškega uma. Teh 16 dimenzij sodi v štiri kategorije, ki so v jogi znane kot manas, asmita, buddhi in chitta.

Najosnovnejši, najbolj raztresen in neučinkovit je manas, del uma, ki je odgovoren za sprejemanje in upravljanje čutil ter povezan s spominom telesa. Asmita je del uma, ki ga v sodobni psihologiji določa ego, identiteta, brez česar buddhi, analitični in intelektualni del uma, ne bi mogel delovati.

Mojstrstvo obvladovanja uma je možno zgolj z inteligenco srca. Da bi živeli v stiku z višjo inteligenco, moramo delovati iz srca, za kar pa potrebujemo veliko poguma, volje in samorefleksije.

Buddhi, ki je danes napačno razumljen kot inteligenca, je zgolj banka podatkov, vsega prebranega in doživetega, znanja, izkušenj, spominov, ki jih med seboj povezujemo. Buddhi nikoli ne preseže meje informacij, ki jih poseduje, saj deluje le na podlagi podatkov, ki so že tam, in nima dostopa do novih.

To človeku omogoča samo četrta kategorija uma, ki pa se v nasprotju s prvimi tremi, ki se vežejo na zunanji svet in delovanje z zunanjimi okoliščinami, obrača v človeka, v njegovo bistvo. To je chitta, ki je najbolj fluiden in umirjen del našega uma. Je zadnja točka uma, ki nas povezuje z izvorom stvarstva, z našo zavestjo. Je višja inteligenca, ki ohranja življenje, in če jo utegnemo slišati, nas usmerja po poti našega poslanstva. Če se dotaknete te dimenzije svojega uma, točke s svojo in univerzalno zavestjo, ne boste samo umirili in obvladovali uma, ampak bo vaše življenje postalo najboljša možna različica za vas. Temu se trendov­sko danes reče manifestiranje.

Pot do pravega manifestiranja življenja, ki ga tako rekoč skoraj nihče ne more doseči, ni zgolj pozitivno razmišljanje in naravnanost oziroma vibracija, za kar si prizadevamo, temveč vztrajno, resno in globoko delo pri svoji osebni duhovni rasti.

Inteligenca srca

Obstaja ogromno metod, ki obljubljajo, kako usvojiti skrivnosti uma. Vendar če se te metode ne dotaknejo vaše povezave uma in srca, potem so samo metode umiritve, in ne preobrazbe. Mojstrstvo obvladovanja uma je možno namreč zgolj z inteligenco srca. Prek uma, ki domuje v srcu. Da bi doživeli in živeli v stiku s chitto, višjo inteligenco, moramo torej delovati iz srca, za kar pa potrebujemo veliko poguma, volje in samorefleksije.

Veliko ljudi raje deluje z intelektom – analiziranjem, sklepanjem, nizanjem podatkov, citiranjem, saj se bojijo potopiti v modrost srca, kjer leži prava resnica. Intelektualizirati je danes lažje kot delovati iz inteligence srca.

Če bomo vsak dan posvetili vsaj nekaj časa praksam, ki nas bodo usmerile v srce, bomo postali ne samo bolj umirjeni in modri, temveč bomo vse bližje višji inteligenci.

Ovire na poti polne uporabe uma

Nepoznavanje sebe in svoje prave narave je prva blokada, ki jo danes izkušamo žal vsi in se kaže v napačni osebni identiteti, ko poskušamo posnemati drugega, delovati in videti tako kot nekdo, ki ga ocenimo kot boljšega od sebe, kar pa ne bo nikoli delovalo. Prav nasprotno. Večino energije bomo uporabili za to, da bomo ohranjali masko, za katero mislimo, da je boljša od naše prave narave, ter potlačili svoje darove in talente. Močne blokade v sistemu uma so tudi želje in pričakovanja, vse, kar si želimo zase – ljubezen, denar, službo, uspeh, občudovanje. Želje in pričakovanja namreč ustvarijo mentalni vrtinec, ki nenehno zahteva našo pozornost in energijo.

Enako se zgodi z zavrnitvami vsega, česar ne želimo, na primer bolezni. Najbolj močna, podedovana in kolektivna blokada pa je strah, ki je globoko vsajen v našo podzavest, še preden se rodimo. Strah pred izražanjem, izgubami, pred svojo pravo naravo, pred življenjem nasploh … v nas nenehno vrta luknjo brez dna ter nam odžira čas in pozornost, ki bi ju morali posvetiti svojemu življenju.

Rahljanje umskih vozlov

Lajšanje stisk uma, ki so globoko zasidrane v nas, je zelo zahteven in kompleksen proces. Joga, ki zasleduje tradicionalne metode, uporablja različne postopke in pristope, ki precizno vplivajo na različne stopnje uma. Še posebej je pri tem učinkovita vinijoga – jogijska terapija, ki s svojimi starodavnimi pristopi svojevrstno in preprosto pripomore k ravnovesju uma, čustev in energije.

Deepak Chopra, avtor in zagovornik alternativne medicine, je o eni izmed raziskav The Chopra Fundation, ki je raziskovala vpliv mantra meditacij, dejal: »Na enotedenskem duhovnem umiku mantra meditacij in učenja Patandžalijevih jogijskih suter se je udeležencem povečala količina genov, odgovornih za zdravljenje in samoregulacijo, ter izrazito zmanjšala količina genov, ki povzročajo bolezni in vnetja.«

V vseh letih dajanja pomoči kot vinijogijska terapevtka verjamem, da je zdaj čas, da prevetrimo svoje vrednote in postavimo boljše temelje prihodnosti. Izkušnje, ki sem jih doživela v letih osebnega spiritualnega razvoja, so me pripeljale do zavedanja, da brez energetske podpore, izostritve notranjega kompasa in umiritve uma ne moremo napredovati ne osebno ne kot človeštvo.

Ni dovolj samo razmišljati in sanjariti o boljših časih. Da bi postali pristni in živeli izpolnjeno življenje, je treba stopiti na pot naše notranje samouresničitve. Obvladovati um pomeni obvladovati svoje življenje. Obvladovati svoje življenje pa pomeni živeti v polnosti, ustvarjalnosti in radosti.

Članek je bil objavljen 15. novembra 2021 v reviji Medicina&Ljudje: https://medicina.finance.si/8982020/Obvladovati-um-pomeni-obvladovati-svoje-zivljenje

Zadnje novice

Neživeti

Izkušnje izjemno nadarjenih odraslih, ki se soočajo z globokimi čustvenimi preboji in preobčutljivostjo, se lahko manifestirajo na več področjih – intelektualnem, čustvenem, domišljijskem, čutnem in

Preberi več »

Neživeti

Izkušnje izjemno nadarjenih odraslih, ki se soočajo z globokimi čustvenimi preboji in preobčutljivostjo, se lahko manifestirajo na več področjih – intelektualnem, čustvenem, domišljijskem, čutnem in

Preberi več»