Artboard 1 copy 4

Zakaj je konflikt pravzaprav rešitev?

a woman loves a horse. Love and friendship for the animal, care. Beautiful field at sunset, sunflowers. Equestrian sport, training, walking, renting and selling, ammunition. Holidays outdoor, smile

Ameriški psiholog, Michael Piechowski, zagovornik mladih in nadarjenih otrok ter adolescentov, je avtor številnih člankov na to temo, raziskoval pa je tudi življenje in samo aktualizacijo Eleonor Roosevelt, prvo damo ZDA med leti 1933 – 1945, ko je bil njen mož Franklin D.Roosevelt kar štirikrat izvoljen za predsednika ZDA.

Eleonor Roosevelt je znana kot izjemno modra ženska, ki se je zavedala svoje inteligence in moči svojega položaja ter iz pasivne opazovalke dogajanj aktivno stopila v vlogo prve dame dražave ter v svojem življenju izkazala najvišje kvalitete samo uresničitve – skromnost in pravičnost.

Eleanor Rossevelt: ”Življenje je treba živeti, radovednost pa vzdrževati.”

Piechowski trdi, da nadpovprečno razviti kanali zaznavanja lahko povzročajo konflikte in tenzije v nadarjenih posameznikih, vendar hkrati tudi bogatijo posameznikov mentalni in emocionalni razvoj.

Ti stadiji, ki so lahko navzven podobni nevrotičnim stanjem, pa pri nadarjenih vodijo v razrešitev ter spoznanje in sprejemanje svojih talentov (Marylou Kelly Streznewski: Gifted Grownups).

Kazimierz Dabrowski je stanja, ki psihi služijo kot neke vrste prehod med različnimi nivoji razvoja (kot jih je sam razvrstil), poimenoval dezintegracija. V tem notranjem stanju posameznik doživlja psihično napetost, ambivalenco, samo kritičnost in dvom vase. Na najnižjem nivoju razvoja se posameznik sprašuje tudi o svojih vrednotah. Velika večina ljudi ostane na tem nivoju in nikoli ne doseže nadaljevanje svojega osebnega razvoja. Ta pasivna stagnacija se zgodi zaradi pomanjkanja tretjega faktorja, ki ga Dabrowski poimenuje vertikalna sila, zmožnost posameznika, da sam nezavedno usmerja svojo osebno rast z odločnostjo in avtonomnostjo. Dabrowski je trdil, da je ta sila naravno dana določenim posameznikom.

Ustrezno zrcaljenje enako ali bolj nadarjenih izjemno nadpovprečnih ljudi, terapevtov in učiteljev, je za nadarjenega izjemno pomembno. Včasih še bolj kot kruh in voda.

Brez tega še tako velik genij nenehno občuti inferiornost in zavračanje ter ne bo nikoli zares postal genij in mogoče pomagal človeštvu s svojimi izumi. Podredijo se vlogam, ki jim jih določijo ljudje, ki niso na njihovi ravni nadarjenosti. Zato velikokrat čustva nadarjenih kar eksplodirajo ali pa obratno jih potlačijo globoko v podzavest. Kar pomeni, da porabijo ogromno energije za prilaganje drugim, družni in normam, ki so zanje neustrezne.

Na primer globoke podzavestne rane sem naletela pred kratkim, ko sem kolegu terapevtu iz Belgije svetovala, kako postopati pri stranki, moškemu, ki je trpel za hudo dolgoletno nespečnostjo, ki ga je privedla do statusa invalida. Moški sredi 50-tih je bil namreč tako podhranjen pri spanju, da ni bil zmožen več normalno funkcionirati v življenju. Nespečnost je bila tako huda, da je vplivala na njegovo prehranjevanje, telesno strukturo in mentalno stanje. Povprašala sem ga o njegovi družini in možnih družinskih simptomih. Dejstvo, da imata dva izmed treh bratov probleme z nespečnostjo, eden pa ne, me je privedlo do tega, da sem začela poizvedovati, o bratu, ki se je izognil težavam. Bil je znanstvenik, ki je svojo inteligenco uporabljal in z njo tudi služil. Tako sem zaključila, da je moški z nespečnostjo nadpovprečno inteligenten, vendar svoje inteligence ni prepoznal niti je ni uporabljal. Energetsko to pomeni, da je bil njegov kanal za kreacijo zablokiran in zato nepotešen že vrsto let, kar lahko – kot je bilo evidentno v tem primeru – privede do resnih kroničnih bolezni ali do nefunkcionalnega življenja. Svetovala sem posvet pri terapevtu, ki bo na enaki inteligenčni stopnji in ki mu bo pomagal pri pravilnem zrcaljenju talenta ter v nadaljevanju pri iskanju svojega notranjega potenciala ter njegovega validiranja.  Poleg tega je nujna tudi individualna praksa joga terapije, saj pomaga pri pridobivanju jasnosti, uravnoteženju energije in odpiranju kreativnih kanalov.

Kaj bo stranka iz Belgije pravzaprav pridobila? Ne samo, da bo njen talent ustrezno zrcaljen, torej bo v interakciji z nekom, ki enako dojema svet in podobno pridobiva informacije, ima podoben humor ter razume senzitivnosti. Moški bo slišan, viden in razumljen. Vse, kar ni bil nikoli do sedaj. V nadaljevanju zdravljenja pa bo vzpostavil stik s svojim višjim jazom, posegel bo po nečem, kar bi moral postati, ne pa pasivno stagnirati pri tem, kdo je trenutno. Ta proces poseganja po svoji resnični naravi je poln vzponov in padcev. Kot opisuje tudi Eleonor Roosevelt:
”Boleče, korak za korakom, sem se naučila strmeti dol na svoje strahove, jih zavzeti, prejeti težko pridobljen pogum, da se soočim z naslednjim. Samo takrat sem res svobodna. Med vsem znanjem, ki ga pridobimo v svojem življenje, je to najtežje pridobiti. Vendar nas najbolj nagradi. Z vsako posamezno zmago, ne glede na to, koliko truda vložimo ali kako mučno je včasih, pridobimo večjo samozavest in moč, da se soočimo z naslednjim strahom. ”

Tako notranji konflikt, depresija, anksioznost, občutki nesreče, neuspeha, popolne zgube in celo psihični zlom so lahko po Dabrowskemu tudi znaki notranje transformacije do boljšega poznavanja ter sprejemanja sebe. 

Zapisala Katja Ujčič.

Zadnje novice

Neživeti

Izkušnje izjemno nadarjenih odraslih, ki se soočajo z globokimi čustvenimi preboji in preobčutljivostjo, se lahko manifestirajo na več področjih – intelektualnem, čustvenem, domišljijskem, čutnem in

Preberi več »

Neživeti

Izkušnje izjemno nadarjenih odraslih, ki se soočajo z globokimi čustvenimi preboji in preobčutljivostjo, se lahko manifestirajo na več področjih – intelektualnem, čustvenem, domišljijskem, čutnem in

Preberi več»